Orige:
Hi ha qui atorga l’orige d’aquest plat a les families gitanes del Sud de l’Estat Espanol, que empraven els productes que tenien al seu abast. D’altres en canvi, tot i que la teoría dels productes vé a ser més o menys la mateixa, és a dir emprar productes que donava la terra a les famílies llauradores perquè eren temps de fam, el sitúen a la Comunitat Valenciana.
Siga com siga, i vinga d’on vinga, aquest esquisit plat de tardor, és molt popular i tradicional a la Plana de Castelló, però també o és a tot el litoral Mediterrani.
Com que la carabassa és un producte de temporada, la tardor, aquest plat ve que ni pintat per a cuinar-lo al llarg de tota la temporada i gaudir de la seva degustació.
Ingredients:
1 Carabassa petita o aproximadament 1 kg
2 Cebes o alls porros
2 Tomaques madures
3 Patates
1 Pot de fessols
Arrós
Oli
Sal
Curcuma
AiguaProcediment:
- Pela i talla molt menudetes les cebes i afig-les a l’olla amb l’oli ben calent, sogregint-les fins que la ceba estiga transparent
- Ratlla les tomaques i incopora-les al sofregit de ceba, fins que estiga ben sofregida
- Pela i talla les patates, millor si les trenques, així soltará l’almidó per espesar el brou del guis
- Pela i talla a daus o millor trenca la carabassa, d’aquesta manera el plat quedarà molt més melós
- Afig al sofregit de tomaca i ceba la patata i la carabassa, donant unes voltes al ingredients
- Cobreix molt i molt bé amb aigua, millor si sobrepassa uns quants dits, per tal d’evitar que es quede sense brou; deixa coure entre 30 i 40 minuts, no molt més per a que no es desfacen la carabassa i les pataques.
- Quan ja estiga ben bullit, cal afegir els fessols
- Uns 15 minuts abans de servir-ho, afig el curcuma o pebreroig, rectifica de sal, posa un parell de pessics de pebrella i afig un grapat d’arrós per cada persona. L’arrós ha de quedar sencer i tallar la cocció abans no s’esclafe per a que quede melós, mentre escudellem l’arrós anirá xuclant el brou restant.
Bon profit!!!
En macasa la fem en es fessols secs a ramulla i ben bollits la seba el all porro la creilla i comins cooooosa bona!!!!